Soja

Hier vind je een handig overzicht van alles wat je moet weten over soja:

Uitstoot

Wist je dat soja een 25 keer kleinere CO2-voetafdruk heeft dan rundsvlees? Een studie van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) berekende op basis van 1.530 studies uit 119 landen dat rundsvlees gemiddeld 50 kg CO2 uitstoot veroorzaakt per 100 gram eiwit, terwijl dat voor soja slechts 2 kg is.

Landgebruik

En het landgebruik? Ze berekenden dat er voor soja gemiddeld slechts 2,2 m² land nodig is per 100 gram eiwit. Dat is slechts een fractie van de 185 m² of 164 m² die je nodig hebt voor het equivalent in respectievelijk lams- en schapenvlees of rundsvlees.

Waterverbruik

En de watervoetafdruk? Een studie van het IHE Institute for Water Education berekende dat er voor 100 gram sojabonen gemiddeld 215 liter water nodig is, terwijl volgens een andere studie van hetzelfde instituut 100 gram rundvlees wereldwijd gemiddeld 1.540 liter water opslorpt. Omgezet naar cijfers per 100 gram eiwit krijg je dit resultaat dankzij het hoge eiwitgehalte van sojabonen (36% van het droge gewicht):

Ontbossing

Maar hoe zit dat dan juist met ontbossing? Argentinië en Brazilië staan allebei in de top 3 landen wereldwijd op vlak van sojaproductie. Om de groeiende vraag te blijven volgen wordt er daar erg veel waardevol natuurgebied ontbost om plaats te maken voor landbouwgrond. Op zich is dit dus niet zo’n gekke vraag. Maar het grootste deel van de sojateelt gebruiken we als veevoeder. Wereldwijd zou dat om zo’n 75 procent gaan.

Volgens het WWF importeert ook België jaarlijks 2 miljoen hectare aan soja, vooral uit Argentinië en Brazilië. Daarvan is driekwart bedoeld als veevoeder. We gebruiken slechts 3% van onze geïmporteerde soja voor menselijke consumptie. En die soja komt dan weer voornamelijk uit Canada en Europa. Sinds 2017 wordt er trouwens ook in België succesvol soja geteeld voor menselijke consumptie. Als je dus ontbossing wil tegengaan, dan is het beter om zelf soja te eten dan indirect via dierlijke producten.

Gezondheid

En is soja dan eigenlijk gezond? Van alle plantaardige eiwitten is soja-eiwit één van de meest volwaardige: het bevat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheid. Daarom is soja ook meteen één van de meest gebruikte producten voor vleesvervangers: van tofu en tempeh tot burgers en filetstukjes. Sinds 2017 paste ook het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek aan. Daarbij geven ze sindsdien het advies om minder rood en bewerkt vlees te eten en eens te denken aan alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, waaronder ook soja. Dus ja, soja hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon. Tenzij je er allergisch aan bent natuurlijk!

Heb je zelf nog vragen over soja? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder!

Be the first to write a review

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.